Covid-19 richtlijnen

Terug naar overzicht
14 mei 2020

Covid-19 richtlijnen

Wellicht ken jij ook wel iemand die mogelijks kwetsbaar kan zijn voor het Covid-19 virus. Misschien wil jij ook weten wat wij doen om de overdracht van het virus zo moeilijk mogelijk te maken. Maar zeker is wel dat wij jouw en onze gezondheid en ook de gezondheid van kwetsbare mensen, zoals ouderen, heel belangrijk vinden. Als organisatie zijn wij bekommerd om de gezondheid van al onze studenten, docenten en bezoekers. We willen er dan ook alles aan doen om het hier veilig te houden. Hieronder informeren wij je hoe wij de richtlijnen die de World Health Organization en onze overheden aanbevelen voor bedrijven vertalen naar onze werking. 

Opstart

Momenteel is het centrum gesloten. We wachten nieuwe maatregelen af, maar zullen normaalgezien opnieuw openen na de Paasvakantie. Meer informatie volgt.

Annulatie workshops/trainingen/opleidingen wegens lockdown

 • Corona-proof of corona-resistent
  We zijn begonnen aan een oefening die wij ‘AgapeBelgiumFlexibility’ noemen. Het betekent dat wij tegen september wensen dat wij alle modules van alle opleidingen en training kunnen categoriseren als ‘corona-proof’ (wat in juni al operationeel dient te zijn) of ‘corona-resistent’. Opleidingen die corona-proof zijn, gaan door mits toepassing van strikte veilligheidsmaatregelen. Corona-resistent betekent dat wij ernaar streven dat een opleiding altijd zal kunnen plaatsvinden, ook als we opnieuw in lockdown gaan. Wij zijn ervan bewust dat dit mogelijks niet voor elke module haalbaar zal zijn, maar willen dit wel tot het minimum gaan beperken. De schema’s worden dus herzien en de opleidingen zullen mogelijks een andere opbouw krijgen, zonder afbreuk te doen aan de inhoud. 

 • Terugstorting
  Wij weten niet wat de toekomst brengt. We garanderen wel dat indien een nieuwe lockdown of andere maatregelen vanuit de overheid worden aangekondigd en wij noodgedwongen workshops, trainingen en opleidingen moeten annuleren, de betaalde gelden zullen worden teruggestort

Social distancing

Wij vragen iedereen om de regels van ‘social distancing’ toe te passen. Niet navolging van de regels kan leiden tot het verbod van verdere toegang tot het centrum.

 • Wij vinden het ook niet leuk, maar geef geen handen of knuffels. We zullen hiervoor nog even moeten wachten.
 • Respecteer in de zalen, wandelgangen, sanitaire ruimten en zones buiten steeds 1,5 m afstand. Er is eenrichtingsverkeer binnen het centrum. Gelieve jullie hier aan te houden. 
 • Houd geen samenscholing op gemeenschappelijke plaatsen en de parkings.
 • Gelieve niet in de burelen van medewerkers te komen. Ze kunnen je helpen of te woord staan buiten, in de zaal, het salon of de eetzaal. Ook de slaapzalen mogen niet betreden worden. We vragen om de sessieruimtes enkel binnen te gaan indien je een afspraak hebt. 
 • Hang niet rond in het centrum. Begeef je bij het betreden van het centrum graag zo snel mogelijk naar de zaal of de ruimte waar je moet zijn.
 • Schuif na het binnenkomen van een zaal door naar de verst gelegen beschikbare plek. Wie het dichtst bij de deur zit, verlaat eerst het lokaal, zodat ook hier de veiligheidsafstand van 1,5 m bewaard blijft. 
 • We laten deuren waar mogelijk open, zodat klinken zo weinig mogelijk aangeraakt worden. 

Hygiëne

 • Wij moedigen iedere bezoeker aan om de handhygiëne goed te verzorgen. Wij hebben bijna elke ruimte voorzien van desinfecterende gel-dispensers en er zijn naast zepen ook papieren dispenders beschikbaar in de sanitaire units. Gelieve regelmatig jouw handen te wassen, zeker na toiletgebruik en voor het eten. Desinfecteer je handen bij het binnenkomen in en het buitengaan van het centrum. Handen worden verplicht in elke pauze gewassen en ontsmet.
 • Wij verluchten tijdens elke pauze alle ruimtes voor minstens 15 minuten en ontsmetten deze. 
 • Wij vragen iedere bezoeker te hoesten en niezen in de binnenkant van zijn/haar elleboog, niet in de hand.
 • We houden een afstand van 1,5m van elkaar. Wanneer dit niet mogelijk is, vragen wij een mondmasker te dragen. Gelieve deze zelf te voorzien. Zeker bij opleidingen met overnachting, is het aangeraden om meerdere mondmaskers mee te brengen. Is dit niet mogelijk, dan kan je er een kopen in het secretariaat voor €1.
 • We vragen om enkel gebruik te maken van het beschikbare sanitaire blok. Het andere blok is voorbehouden aan medewerkers van het centrum.
 • Probeer niet te veel aan je gezicht te komen.

Monitoring

 • Monitor jezelf. Indien je een temperatuursverhoging voelt, hoe licht ook, vragen wij om niet naar het centrum te komen, maar een arts te consulteren en de afspraak te verplaatsen. Indien je pijnstillers nam zoals paracetamol, ibuprofen of aspirine om griepsymptomen of andere te onderdrukken, vragen wij om ook thuis blijven.
 • Indien je merkt dat je ziek bent, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts en breng het centrum op de hoogte.
 • Voor de bezoekers, studenten en trainers is er een afstandsthermometer voor handen op het secretariaat. De temperatuur wordt elke dag gemonitord en er zal een dagelijkse check-up uitgevoerd worden. Indien je een lichte verhoging vertoont of een koorts hebt ontwikkeld, dan zal je bij de arts die verbonden is met het centrum een afspraak kunnen bekomen of kan je contact opnemen met je eigen arts. 
 • Indien er een van onze studenten, docenten of bezoekers het Covid-19 virus draagt, zullen we gebruik maken van andere lesmodaliteiten. In dit geval zullen de betreffende groep en de betrokkenen verwittigd worden. 

Workshops met overnachting en/of catering

 • Overnachten
  Slapen gebeurt in individuele tenten. Deelnemers dienen deze zelf te voorzien. In uitzonderlijke gevallen kan gebruik gemaakt worden van een slaapruimte in het centrum. Indien overnachting niet verplicht is, dan kan je er uiteraard voor kiezen om thuis te slapen.
 • Sanitaire blokken
  De sanitaire blokken worden dagelijks gereinigd en ontsmet. Deelnemers wordt gevraagd om vóór en na elk gebruik van de sanitaire blokken de gebruikte oppervlaktes te ontsmetten (toiletbril, klinken, kraan,...). Ook de ruimte moet na elk gebruik verlucht worden. Het toilet doortrekken moet gebeuren met de bril naar beneden. De douches mogen voorlopig niet gebruikt worden.
 • Eten
  Er worden maximaal 12 personen toegelaten in de eetzaal en 3 personen in het salon. Er wordt uiteraard voldoende ruimte genomen van elkaar (1,5m).
 • Keuken
  Er worden maximaal 2 personen toegelaten voor de afwas/afdroog
 • Zalen
  Worden elke pauze halfdroog geveegd

Wandelrichting

 • We vragen om via het salon binnen te komen en met de zon mee te wandelen. We laten geen 2-richtingsverkeer toe in het centrum. De uitgang bevindt zich dus naast het secretariaat.

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan een mail naar info@agapebelgium.be

We verwijzen voor meer informatie rond het covid-19 virus graag naar de website van WHO https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/getting-workplace-ready-for-covid-19.pdf, de Vlaamse overheid https://overheid.vlaanderen.be/corona en https://www.zorg-en-gezondheid.be/overzicht-van-richtlijnen-voor-zorgprofessionals-over-het-coronavirus-covid-19 en de federale overheid https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

Niek Ghekiere

Auteur

Niek Ghekiere

+32 498 52 95 52

©2021 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie

Heb jij het ook moeilijk in deze speciale tijden? Heb je nood aan een babbel en een luisterend oor? Wij bieden nu gratis online advies aan. Lees verder

x