Water Protectors Standing Rock: Hip Hop als instrument voor Veerkracht

Terug naar overzicht
28 oktober 2018

Water Protectors Standing Rock: Hip Hop als instrument voor Veerkracht

Het is moeilijk voor mensen om hun verhaal te vertellen als niemand wil luisteren. Personen met ontberingen hebben geen ander platform dan de nieuwsmedia om uit te leggen hoe het systeem hen onterecht heeft behandeld. Een prominente taal die Native American-artiesten gebruiken om hun verhalen te vertellen, is hip hop. AgapeBelgium is dan ook trots te mogen aankondigen dat de 'Water Protectors' - Native Americans die zich al jaren inzetten in de strijd tegen de aanleg van de oliepijpleidingen in Dakota- ons centrum uitkozen tijdens hun Europese hip hop tour. Zorg dus zeker dat je er bij bent, want alle bijdragen gaan integraal naar dit goeie doel. Na de optredens is er nog de kans om je vragen te stellen. Een unieke kans!

Terwijl wij heerlijk kunnen genieten van een 'Indian Summer', is het hoegenaamd geen pretje voor de Water Protectors die zich al jaren inzetten in de strijd tegen de aanleg van oliepijpleidingen in Dakota. 

De inwoners van de Standing Rock Indian Reservaat, de ‘Water Protectors’ strijden al jaren op allerlei manieren om het probleem van de Dakota Oliepijpleidingen onder de aandacht te brengen en wereldwijd protest aan te wakkeren. De Dakota Acces pijpleiding loopt door het leefgebied van twee indianenstammen, vlak langs het reservaat Standing Rock. De bevolking is bang dat het water van de Missouri-rivier, dat zij als drinkwater gebruiken, binnen de kortste keren vervuild zal worden door een olie-lek. Die angst is niet onterecht. In december 2016 lekte er nog zo’n 650.000 ruwe olie in de rivier, op 250 kilometer van het Standing Rock-protestkamp.

Om de aandacht op dit project niet te laten verslappen, brengen ze een van hun protestacties onder de vorm van een Europese hip hop tour, waarbij 3 bekende Native Americans hun protest onder de vorm van hip hop komen aankaarten. Naast Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Nederland zullen ze ook bij AgapeBelgium langskomen. Wees er dus zeker bij op zondag 28 oktober. Je kan door aanwezig te zijn bijdragen aan dit goede doel want elke cent gaat integraal naar het project. Achteraf is nog een mogelijkheid om vragen te stellen.

Prijs: VVK: €10 - ADD €15 (minimale bijdrage per volwassene. Wil je meer geven, dan is dit zeker welkom. Het geld gaat rechstreeks naar het project.) Kinderen: vrije bijdrage

Start: 15u  -  Einde is voorzien rond 17u30

Kaarten via info@agapebelgium.be  -  Let op! Aan de deur kan enkel cash betaald worden.

Tufawon

Tufawon ("2 voor 1") is een rapper en activist uit Dakota / Boricua uit Minneapolis, Minnesota. Zijn naam vertegenwoordigt zijn meervoudige identiteit en zijn muziek weerspiegelt met grote eerlijkheid zijn levenservaringen en persoonlijke worstelingen, zijn hoop en dromen voor de toekomst, zijn spiritualiteit en zijn verbinding met het land, met liefde en met werkelijkheden van onze wereld. Zijn stijl onderscheidt zich door een complexe lyriek en een gewilde vocabulaire uitgedrukt met duidelijkheid, flexibiliteit en beknoptheid. Met een sterk sociaal geweten behandelt hij onderwerpen als de veerkracht van inheemse volkeren, politiek, gezondheid, de verdediging van Moeder Aarde en de strijd tegen onderdrukkende systemen. Al zijn muziek is doordrongen van een boodschap van vrijheid.

De afgelopen twee jaar was Tufawon extreem actief in de hiphopscene en op de voorkant van het activisme: vechten tegen de Dakota Access Pipeline bij Standing Rock, interventies bij de Verenigde Naties in Genève (Zwitserland), verschillende muzikale tours over de hele wereld.

 

Nataanii Means

Een getalenteerde rapper, Nataanii Means (Oglala Lakota, Omaha, Dine ') studeerde cinematografie aan het Institute of Native American Arts, met als doel niet alleen zijn verhaal maar dat van zijn mensen te vertellen. Hij is te zien geweest op tal van universiteiten, middelbare scholen en jeugdprogramma's in de Verenigde Staten en in Canada en Europa, waar hij tweemaal toerde in 2017. Hij speelde ook een belangrijke rol in de Rebel Music-serie 'Native America' op MTV, en in 'Viceland: Standing Rock pt ll', en is het onderwerp geweest van artikelen die online zijn gepubliceerd door Billboard Magazine en The Fader Magazine. Naast muziek is Nataanii een sterke voorstander van de rechten van inheemse volkeren, mensenrechten en het milieu. Hij helpt organisaties regelmatig tegen oliemaatschappijen, tegen hydraulische breuk en tegen extractieve projecten die schadelijk zijn voor inheemse gemeenschappen en de mensheid als geheel. Hij werkt ook aan de preventie van zelfmoord door jongeren op reservaten op het Noord-Amerikaanse continent.

 

Michel.Be

Met familie roots in Chicago, en opgroeiend in de zuidelijke buitenwijken van Minneapolis, Minnesota, brengt Michel.Be de kracht van revolutionaire jazz, soul en funk, hiphop, house en alles de muziek van de Afrikaanse diaspora. Michel.Be begon haar DJ-carrière bij Twin Cities Pride in 2014, als gast op de 'RARE Productions' Power To The People Stage: Celebrating Trans and Queer Artists of Color. Sindsdien heeft Michel.Be zich gemengd in veel gemeenschapsevenementen, clubs, privéfeesten en politieke evenementen in het Minneapolis-Saint Paul gebied.

Michel.Be heeft recent de Indigo Crew gemaakt met drie andere DJ's om de empowerment van vrouwen en de viering van communitybetrokkenheid door muziek te promoten. Michel.Be heeft een graad in psychologie en is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in jeugdontwikkeling en kunsteducatie, terwijl zij in zijn gemeenschap werkt aan de bevordering van sociale rechtvaardigheid en de strijd tegen racisme. Deze strijd vormt de kern van haar werk als DJ en jeugdspecialist, evenals in zijn activiteiten in het onderwijs en de organisatie van artistieke evenementen.

©2021 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie

Heb jij het ook moeilijk in deze speciale tijden? Heb je nood aan een babbel en een luisterend oor? Wij bieden nu gratis online advies aan. Lees verder

x