Anatomie tot op het weefsel: waarom je deze training niet mag missen
Anatomie tot op het weefsel: waarom je deze training niet mag missen
Onze training 'Belichaamde Anatomie' biedt een unieke kans om het lichaam verder te bekijken dan de traditionele anatomie. Deze cursus zal eenmalig opengesteld worden als los te volgen module. Vanaf 2023 zal deze cursus geïntegreerd worden in de opleidingsblokken van de opleiding Lichaamsgerichte psychotherapie.
Maar wat maakt deze training eigenlijk zo bijzonder en waarin verschilt hij van de meeste anatomie opleidingen. En wat zal je dan precies leren? We vroegen het aan dr. Joeri Calsius.
“Deze cursus is geen klassieke cursus anatomie die enkel over spieren, zenuwen of gewrichten gaat."
Joeri Calsius:
“Eigenlijk is deze cursus helemaal geen anatomie cursus. Het is niet de cursus waarvan ik veronderstel dat mensen zich dit zo voorstellen. Dat het over spieren gaat, over zenuwen, over gewrichten enz. Dat is het niét.”
(Agape) Wat is het dan wel?:
Joeri Calsius:
“Wat gedurende deze twee dagen centraal staat, is het myofasciale lichaam van fasciën en spieren”.
“We bekijken het myofasciale lichaam in z’n gezonde en functionele vorm enerzijds en anderzijds in z’n meer pathologische vorm, als het gepantserd lichaam, dat spanning, stress en trauma opslaat.”
(Agape) Wat krijgen de studenten aangeboden tijdens deze lesdagen?
Joeri Calsius:
“De mensen krijgen in een notendop inzicht in hoe het lichaam kan bekeken worden vanuit haar myofasciale dimensie als spierkettingen, hoe verschillende delen met elkaar 'communiceren’. Maar anderzijds ook hoe datzelfde myofasciale lichaam reageert en probeert tot een ‘coping’ te komen wanneer het gaat over spanning, stress en trauma.”
"Tijdens de training krijg je in de eerste plaats een wetenschappelijke en theoretische basis, maar het is tegelijkertijd ook praktijkgericht. Let wel, er is geen ruimte voorzien voor hands-on praktijk. Daarvoor kan je mijn training 'Hands-on in lichaamsgerichte psychotherapie' volgen."
"Tegenwoordig leven we in een tijd waarin iedereen vooral dingen wil doen en dingen wil ‘kunnen’, maar het belangrijke is net dat er ook voldoende basis en wetenschappelijke verankering is. Daarom is het volgen van een cursus als deze aangeraden indien je met het lichaam werkt."
(Agape) Wat kan je doen nadat je deze cursus volgt?
Joeri Calsius:
“Mensen die al anatomie gehad hebben op basisniveau, die kennen de klassieke, analytische of ‘droge’ anatomie, de verschillende structuren en processen. De meerwaarde voor hen zal zijn dat we nu op een hele specifieke functionele manier kijken naar het lichaam. De mensen die weinig tot geen anatomie gehad hebben, hebben het voordeel dat ze zonder de droge, opsommende anatomie toch al een functioneel inzicht krijgen hoe het lichaam werkt tijdens beweging, tijden dans, tijdens therapie, tijdens pathologie.”
“Mensen die wel anatomie kennen krijgen dus geen pure herhaling. Het centrale thema is functionele toegepaste benadering van het menselijk lichaam door de bril van het myofasciale lichaam en de relaties met gezond en ongezond functioneren.”
"Mensen die bijvoorbeeld eerder reeds de training Bio-energetica of Reichiaanse Karakterstijlen gevolgd hebben, zullen na deze cursus beter begrijpen hoe het lichaam al die zones ‘vastzet’. Mensen die danstherapeut zijn of op een andere manier met het lichaam werken (bijvoorbeeld kinesitherapeuten en osteopaten), krijgen meer inzicht hoe verschillende lagen en kokers in het lichaam betrokken zijn bij dans en beweging. Mensen die ademwerk gedaan hebben leren hoe het myofasciale lichaam ook te maken heeft met het middenrif, de bekkenbodem en de thorax."
(Agape) Dienen mensen iets van voorkennis te hebben om deel te nemen aan deze training?
Joeri Calsius:
“Dat is niet noodzakelijk. Tijdens de cursus komen diverse boeken aan bod voor zij die meer willen te weten komen over het het myofasciale lichaam of het spierpantser."
Wij kunnen het nieuwste boek van dr. Calsius aanbevelen om je alvast in de materie in te werken: 'In de wachtkamer van het lichaam'.
Benieuwd wat de training voor jou kan betekenen? Schrijf je dan hier in want de plaatsen zijn beperkt.
