Een gesprek met Niek Ghekiere over 'sychologen', Stephen Hawking en polarisatie.

Terug naar overzicht
3 januari 2019

Een gesprek met Niek Ghekiere over 'sychologen', Stephen Hawking en polarisatie.

Hoera, het is 2019! Een nieuw jaar, een nieuwe start, een nieuw begin! Bij AgapeBelgium zijn we alvast helemaal klaar om 2019 goedgemutst in te zetten. Voor we het jaar van start gaan, blikken we nog even terug naar 2018. We praten met Niek Gekhiere over AgapeBelgium, het voorbije jaar en 2019. Een gesprek over 'sychologen', Stephen Hawking en polarisatie.

“In 1986 ligt het prille begin van wat AgapeBelgium nu is”, begint Niek. “In Roeselare stond toen een klein huis, waar mijn ouders Dirk en Lieve een winkeltje uitbaatten waar ze edelstenen, pendels, wierook, New Age muziek enz. verkochten. Ze combineerden dit met de organisatie van lezingen waarvoor ze gasttrainers uit onder meer de lichaamsgerichte psychotherapie uitnodigden.”

“Mijn vader merkte op dat heel wat mensen belangrijke vragen hadden rond zingeving, waarop hij vanuit de lichaamsgerichte psychotherapie niet direct antwoord op kon geven. Hij begon op zoek te gaan naar die antwoorden en kwam via een van z’n trainers in een vuurloperstraining verzeild, zijn eerste kennismaking met traditionele ceremonies. Na de vuurloop kwam hij in contact met zweethutten en begon hij zijn zoektocht naar de origine van die ceremonies en zweethutten. Hij heeft toen veel gereisd, verschillende culturen bezocht, traditionele medicijnmannen ontmoet, en steeds betrouwbare mensen uitgenodigd in het centrum om ons kennis te laten maken met deze ceremonies. Ik zeg ons, want Dirk heeft Stephanie, mijzelf, mijn broers en zussen altijd uitgenodigd om deel te nemen aan de ceremonies. Mijn vader zelf reisde vaak naar New Mexico om vervolgens zijn zoektocht te eindigen in South Dakota. Hij werd er onder de vleugels genomen van Basil Brave Heart, een oude Lakota medicijnman. Tot op vandaag krijgt hij steun van hem en is hij een bron van inspiratie.”

“Ikzelf ben geïnitieerd in sjamanisme door Ron Evans, een Chippewa Cree medicijnman. Deze man heeft heel veel kennis, ervaring en wijsheden gedeeld met de familie. Na mijn opleiding als Dans- en Bewegingstherapeut aan de Hogeschool Zuyd Sittard in Nederland - waar ik mijn vrouw Stephanie leerde kennen - heb ik de opleiding Lichaamsgerichte Psychotherapie gevolgd. In 2010 namen Stephanie en ik het dagelijks bestuur over van AgapeBelgium. In 2014 kreeg onze opleiding erkenning door Unesco en in 2016 werden we als dienstverlener voor de pijler opleiding erkend door de Vlaamse Overheid.”

“Langzamerhand is het eenpersoonszaakje uitgegroeid tot wat we nu zijn: een erkend trainings- en opleidingsinstituut, waar het accent nog steeds op therapie, coaching en ceremonieel werk ligt.”

 We werken samen met diverse bedrijven, hogescholen, universiteiten, professors, maar ook met de gewone man van de straat 

Wat is de visie van AgapeBelgium?

“Het luik zingeving en spiritualiteit (toenmaals sjamanisme) maakte een heel belangrijk deel uit van de visie van m’n ouders. Zingeving en spiritualiteit is in onze cultuur te veel verward met religie. De visie bestond erin op spiritualiteit opnieuw te herwaarderen, door oude traditionele ceremonies aan te bieden. Ceremonies die onze voorouders ook hier kenden en hielden. Het was in de jaren ’80 heel moeilijk om dit op te zetten. Er bestonden veel vooroordelen en polariserende uitspraken rond wat AgapeBelgium deed. Het huis waar mijn ouders woonden was gelegen naast een psychiater en recht tegenover de kerk. Het gaf perfect de spanning weer van in welke sfeer ze toen werkten. Ze wilden een brug vormen tussen de klassieke benadering van psychotherapie en de even klassieke benadering van religie en spiritualiteit. Ze boden een alternatief om complementair te werken, maar dit werd in het begin niet zo gepercipieerd."

"Gelukkig merken we tegenwoordig meer openheid, meer behoefte bij heel veel mensen om spiritualiteit en coaching opnieuw een centrale plek te geven in hun eigen leven. Er is zeker meer openheid en bereidheid dan 30 jaar geleden."

"Vanaf het jaar 2010 was het belangrijkste doel om ons werk maatschappelijk relevant te maken. Dit werd uiteraard eenvoudiger door de erkenning die we kregen van de overheid, maar ook door wetenschappelijk onderzoek te implementeren. We herdefinieerden de opleiding, we zochten manieren om meer aansluiting te krijgen bij maatschappelijke ontwikkeling, enz. Daardoor kunnen we nu samenwerken met diverse bedrijven, hogescholen, universiteiten, professors, maar ook met de man van de straat die steeds gemakkelijker z’n weg vindt naar hier."

 

Ik ben een persoon die de mensen wil kennen in het centrum, plezier hebben met hen, ook al komen ze met heel beklijvende ervaringen

Wie is Niek binnen AgapeBelgium

"Mijn plaats is in eerste instantie naast Stephanie. We zijn man en vrouw, maar ook twee managers. We zetten ons in om alle aanbod te behartigen en te realiseren, dat is onze verantwoordelijkheid. Dat betekent dat we niet alleen een organisatorische functie hebben, maar ook inhoudelijk verantwoordelijk zijn. We willen echt beleven wat het is om in AgapeBelgium student te zijn. Daarom schrijven we ons in als student waardoor we weten hoe het is om hier te leven, te studeren, te douchen, te eten, te slapen, enz. Die ervaring is heel belangrijk om een beleid en sfeer te kunnen creëren waar mensen graag komen. Van binnenuit zijn we heel actief om de werking en ons aanbod nog verfijnder te kunnen aanbieden. Voortdurend studiewerk, maatschappelijk oriënteren (wat gebeurt er in de maatschappij), nieuwe tendensen onderzoeken, relaties leggen met trainers, enz. We proberen bruggen te creëren voor ons alsook voor trainers, studenten en cliënten waardoor een grotere bedding kan ontstaan."

"Ik ben ook een persoon die de mensen wil kennen in het centrum, plezier hebben met hen, ook al komen ze met heel beklijvende ervaringen. Het zit in onze natuur en cultuur om altijd vriendelijkheid en verlichting te zoeken. Ik wil samen met hen zoeken, elkaar aanvullen, organisaties creëren waar iedereen op z’n plaats zit en z’n talenten kan ontwikkelen en verfijnen."

 

Wie is Niek buiten AgapeBelgium

"Dan ben ik de vader en de man van Stephanie. De man die gitaar speelt met zijn kinderen, de man die heel graag kookt. De man die graag gaat kijken naar voetbal van z’n zonen, die kan genieten bij de haard met Stephanie, terwijl we over de dingen des levens praten met thee of koffie. De tijd die ik heb, tracht ik optimaal te besteden aan m’n gezien. Thuis zijn is een belangrijke vorm van recuperatie voor mij."

 Ik wist eigenlijk als 9-jarige al dat ik ‘Sycholoog’ ging worden.

Denk je dat je zonder opgegroeid te zijn bij je ouders ook deze weg zou zijn in geslagen?

“Het is voor mij heel moeilijk om me in te beelden dat ik als kind niet zou betrokken geweest zijn bij wat mijn ouders deden. Ik heb uiteindelijk niet veel andere dingen gezien van kinds af aan."

"Ik denk dat ik altijd in de sociale sector wou werken. Ik wist eigenlijk als 9-jarige al dat ik ‘Sycholoog’ ging worden. Ik kon toen het woord psycholoog nog niet uitspreken. De man die me die inspiratie gaf, was een babysitter bij ons thuis waar we nu trouwens nog steeds mee samenwerken. Hij vertelde zo bezield over z’n droom om te werken voor Artsen Zonder Grenzen en vertelde zo gepassioneerd hoe hij alle mensen die verdrietig waren wilde helpen. Het raakte mij en ik wist dat dit het werk was wat een ‘sycholoog’ deed. Toen wist ik dat ik dit wou gaan doen als ik groot was."

"Toen ik 13 jaar oud was, kreeg ik een C-attest op school. Ik zou dus niet meer verder kunnen gaan in mijn huidige richting. Ik zag mijn droom in duigen vallen en ik ben naar de directeur geweest met de vraag of ik toch een B attest kon krijgen, aangezien ik anders nooit psycholoog zou kunnen worden. Mijn directeur heeft me toen een B-attest gegeven, waardoor ik verder kon studeren."

"Als twintiger heb ik mezelf afgevraagd ‘wat kan ik eigenlijk, waar ben ik goed in?’. In die periode ben ik in de tuinbouw gaan werken, heb ik gewerkt in de financiële administraite, heb ik bewust gekozen voor het avontuur om andere sectoren van de maatschappij te leren kennen. Ik ben gaan reizen met Stephanie, hoofdzakelijk om los te komen van het soort huid waarmee ik ben opgegroeid. Uiteindelijk ben ik in de Sleutel terecht gekomen in 2002 als groepswerker (therapeutisch werk) en wat ik ontzettend leuk vond was het geven van lezingen en lichaamsgericht werken."

"Ik was vroeger een fervent sporter, ik speelde volleybal op een heel hoog niveau. Al ben ik klein, ik was heel gedreven en deed aan powertraining, en touwtjespringen met gewichten op mijn rug om hoger te kunnen springen. Ik had toen al een ontzettend grote passie voor sporten en het bewegend lichaam. Toen ik 19 jaar was, ging een goeie vriend van me naar Nederland om er Muziektherapie te studeren. Ik studeerde in Gent voor Maatschappelijk Assistent. Hij kwam vaak naar Gent waar we samen muziek speelden, en hij vertelde me toen vaak geboeid over zijn opleiding. Door hem leerde ik dat er een opleiding Dans- & Beweging Sport- & Speltherapie bestond op zijn faculteit, en ik besloot dat te gaan volgen. Het was de aanleiding voor mij om dans en bijzonderheid van een lichaam te kunnen inzetten om jezelf tot expressie en in beweging te brengen.”

"Zeker als ik zie hoe graag ik lichaamstherapie gaf, denk ik dat ik iets doe waar ik als kind naar verlangde; In 2004 heeft mijn vader me gevraagd om een Dans- & Bewegingsopleiding op te zetten in AgapeBelgium. In 2014 kwam deze opleiding helemaal onder mijn vleugels."

 

Omschrijf AgapeBelgium in 3 woorden.

“Liefde. Authenticeit. En ik denk spontaan aan cirkels, samen zijn, cirkels creëren.”

Wat waren jouw hoogtepunten in 2018?

"Op wereldvlak is dat voor mij de dood van Stephen Hawking. Hij was een man die naar mijn idee ontzettend de wereld beïnvloed heeft, vooral de laatste 10 jaar van zijn leven. Zijn sterven heeft z’n werk nog meer in het licht gezet. In z’n eenvoud als mens kon hij iets heel complex op een heel inspirerende en hoopgevende manier overbrengen. Verbinding creëren, eenvoudig zijn, was zijn boodschap. Obstakels die we tegenkomen in het leven leren aanwenden met een hele creatieve geest, houding en attitude. Het is voor mij een heel inspirerend man. Het sterven zelf is een jammerlijk gegeven, maar tegelijkertijd vind ik het heel eerbiedwaardig om hem te zien als belangrijk visionair voor deze wereld. Hij blijft hier als een ster, letterlijk en figuurlijk, en blijft ons inspireren."

"Op persoonlijk vlak was de dood van mijn oom heel beklijvend. In z’n laatste maand waarin hij niet meer kon spreken, heb ik de mooiste gesprekken met hem gehad, op een heel intieme manier, tot op het moment waar hij zichzelf in de dood ademde. Een heel intense maar tegelijk liefdevolle ontmoeting."

"Ook mijn ontmoeting met Peter Levine (psychotherapeut en oprichter van Somatic Experiencing nvdr.) reken ik tot een van mijn hoogtepunten dit jaar. De kans om les te kunnen krijgen over trauma en spiritualiteit samen met Marianne Bentzen (Neuroaffective Personality Development trainer nvdr.) was heel verrijkend naar kennis en ervaring toe, maar ook vooral een hele prettige ervaring om een man te ontmoeten die alleen maar heel vrijgevig is. In zijn generositeit is hij heel liefdevol naar de mens toe. Zo’n mensen als rolmodel hebben, vind ik niet alleen iets wat een houvast biedt in mijn leven, maar ook iets wat vertrouwen geeft in ons werk."

"Mensen als Stephen, Peter of mijn oom die ik in eenvoud mag ontmoeten, dat creëert voor mij iets heel bijzonders, het is liefde en het ontroert mij. Het is tegelijk ook helend en activeert op een onbewuste manier iets heel gigantisch in een mens, het drijft je, doet je bewegen en leert je op een andere manier te spreken en te kijken."

En de hoogtepunten van AgapeBelgium?

"Binnen AgapeBelgium is voor mij de aankoop van de opleiding van de Storytelling Academie vanuit Nederland een hoogtepunt. Het is voor mij de eerste keer dat ik heel nauw betrokken was in de kracht van verhalen, en hoe elk verhaal een betekenisvolle verwoording van een beleving is. En hoe elke ervaring een heel bewust verhaal is. Ook de opstart en het succes van de opleiding Connected Living, het verlengstuk van de opleiding Ervaringsgerichte Therapie en Sjamanisme, is een ontzettende bevestiging dat we de juiste stappen nemen en dat het een goeie ontwikkeling is om lichaamstherapeutisch werken binnen coaching belangrijk eaandacht te kunnen geven. Het succes van de opleiding heeft ons ontzettend gesterkt met wat we aan het doen zijn in AgapeBelgium."

Er wordt steeds meer vijandigheid gecreëerd, onverdraagzaamheid groeit – ook in Vlaanderen – en ik maak me daar oprecht zorgen over.

Wat waren de laagtepunten van 2018?

"De polarisatie die in de wereld plaatsvindt, niet alleen op politiek maar ook op ecologisch niveau. Ik maak mij echt zorgen over milieu en politiek. De waarden die steeds meer en meer bijna haaks komen te staan op een aantal groeperingen in de maatschappij boezemen mij angst in. De waarden die we uitdragen, respect hebben voor elkaar, niet vanuit angst leven maar vanuit vertrouwen. Ik heb mij op bepaalde momenten geschaamd hoe mensen zich uitdrukken en hoeveel vijandigheid die attitude veroorzaakt. Ik merk een wereldwijde verandering na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er wordt steeds meer vijandigheid gecreëerd, onverdraagzaamheid groeit – ook in Vlaanderen – en ik maak me daar oprecht zorgen over."

"Ik maak me ook zorgen over ons onderwijssysteem. Het raakt de jongeren niet meer zoals het ons heeft geraakt. Ik maak me zorgen over de gezondheid en het klimaat waarin de leerkrachten moeten werken. Ik geloof in hun passie, gedrevenheid en intellect. Maar ik zie dat de digitalisering van de maatschappij onze jongeren buitensporig maakt. Contact wordt een van de grootste kernthema’s, communicatie, verbinden, intermenselijke communicatie, want ik zie dit achteruit gaan. Professoren merken dat kinderen een heel grote achterstand hebben wat fijne motoriek betreft in schrijven, ze kennen alleen nog de motoriek van een muis, en dat is zorgwekkend. Want fijne motoriek is ook verfijning en verruiming van de geest."

"Ik maak me ook zorgen om de snelheid waarmee de dieren uitsterven. Er heerst een te grote ontkenning van de mens dat wij dit leven op aarde moeten delen met andere soorten die geen mensen zijn. Ze zijn onze resources, maar we delen wel de zelfde lucht, het zelfde water en eten, wij hebben hen nodig. Het is als bedrijfsleider een uitdaging om een bedrijf te creëren dat duurzaam is, ecologisch, een visie uitdraagt die respect, verdraagzaamheid en bewustzijn omhelst. Want we merken dat de middelen die ons maatschappelijk toegereikt worden onbetaalbaar zijn om dit te realiseren."

"Dieptepunten zijn voor mij uitdagingen. Dit typeert Niek. Het komt wel goed. Het geloven dat alles streeft naar een nieuw hersteld evenwicht. Ik ben overtuigd dat dit kan, zolang er bereidheid is van de mens."

 

Wat is nieuw in 2019

"Storytelling wordt een heel belangrijk project in 2019. We zullen verschillende korte en langdurige trainingen hierin geven. We zullen het hebben over traditionele mythologische verhalen, maar ook over corporate storytelling, therapeutic storytelling en TED talk (invloedrijke video’s van experten over educatie, business, creativiteit, enz. nvdr.). Voor mij is het een brug tussen spiritualisme en klassieke psychotherapie, het is een brug die ontbrak."

"DBT gaat haar 15e verjaardag in, iets waar ik heel trots en fier over ben. De opleiding wordt gedragen door Stephanie die ontzettend verfijnd werkt, zowel in contact met de studenten als de materie. Ze doet heel veel werk rond wetenschappelijk onderzoek en netwerken en daar profiteert de opleiding van."

"In 2019 gaan we ook naar Frankrijk voor de opleiding ‘International Firewalk Leaders’, wat altijd een avontuur is. Onze locatie midden in een bos in Frankrijk is een van de mooiste aula’s om les en training in te geven, zeker in die materie. Ik kijk ontzettend uit naar die week, die heel intensief, vruchtbaar en verrijkend is."

"2019 wordt een nieuw jaar waarin we ontzettend hard de lijn van gedreven en bezield werken verder gaan zetten. AgapeBelgium groeit en heeft een heel sterk hart."

 

Hoe zie jij AgapeBelgium binnen 5 jaar?

"Ik denk dat wij heel vaak inspelen op vragen die naar ons toe komen. Er is de vraag om een aanbod te creëren in Wallonië, iets wat we ongetwijfeld gaan opzetten. Er is ook de vraag om nog actiever te zijn in grootsteden. Ik vermoed dat we heel actief een plan gaan maken om op andere plaatsen nieuwe locaties te creëren waar AgapeBelgium zichzelf kan presenteren en dichter bij de mensen staat. De locatie in Koolskamp is heel uniek, het biedt een bepaalde anonimiteit wat het voor tal van bedrijfsleiders, publieke figuren alsook de man van de straat makkelijk maakt om hier te komen, omdat hun privacy  gewaarborgd is. Maar er zijn ook heel wat mensen die niet de mogelijkheid hebben om tot in Koolskamp te raken. AgapeBelgium zal dan ook waarschijnlijk 1 of 2 andere locaties bij creëren. Misschien ook niet. Ik hou er van berekende risico’s te nemen. Sommige beslissingen worden beter trager genomen, en als we ze nemen, zijn ze dan ook solide."

 

Wat wens jij voor 2019?

"Mildheid. Maar ook heel kordate actie vanuit dit milder worden. Duurzamer gaan denken naar een gezond en verbindend leven. We verliezen als maatschappij teveel uit het oog hoe afhankelijk wij van de planeet zijn. Onze consumptiemaatschappij is een rookgordijn waardoor we moeilijk zien hoe afhankelijk we er van zijn. We weten het wel, maar het is iets wat niet doordringt tot ons bewustzijn."

©2021 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie

Heb jij het ook moeilijk in deze speciale tijden? Heb je nood aan een babbel en een luisterend oor? Wij bieden nu gratis online advies aan. Lees verder

x