AgapeBelgium kent een
rijke geschiedenis in
het lichaams- en ervaringsgericht
psychotherapeutisch werken.

Deze benadering zal persoonlijkheidsklachten benaderen via het lichaam en zijn spanningen. In de praktijk bestaat deze benadering van therapie uit een combinatie van gespreks-, adem- en bewegingstherapie.

Lichaamsgerichte psychotherapie heeft een belangrijke bijdrage in het leren omgaan met emoties, spanningen, stress en angst. Het resultaat van deze benadering van therapie drukt zich uit in een grotere ontspanning, vreugde, vertrouwen, dankbaarheid en bewustzijn.

Naast het therapeutisch werken, krijgt ceremonie en ritueel een belangrijke plaats in ons aanbod. Oude en traditionele ceremonies geven erkenning aan alle leven dat ons omringt, zonder de realiteit van onze samenleving teniet te doen. Ceremonies leren ons over de bijzonderheid van respect, de kracht van dankbaarheid, steunen ons in volhouden, eerlijkheid en de schoonheid van (het) leven eigen te maken.

Ontdek ons volledig aanbod

Vooraleer je als therapeut van start gaat, is het heel zinvol om eerst aandacht te besteden aan je eigen persoonlijke groei. Toen ik de opleiding dans- en bewegingstherapie startte wist ik in mijn hoofd wat ik moest doen om mezelf goed te voelen, maar er waren blokkades in mijn lichaam aanwezig zodat ik het moeilijk…

Voormalige studente DBT

De opleiding heeft zeer veel betekend in mijn leven Het heeft mijn leven op een spoor van “een levenslang traject van leren” gezet, een leren in beweging en met hart en ziel. Ik zie nu lichaamsbewustwording als een belangrijke peiler van persoonlijke groei. De integratie van die lichaamsdelen waar ik me minder bewust van was…

Renate

Ik ben terug in de tijd gegaan om te kijken waar ik stond, toen ik in 2008, voor het eerst met jullie centrum kennis maakte. Ik was toen een onbewuste persoon met een harnas rond mij en een zwaard in mijn handen, om mijn eigen kwetsbaarheid te verdedigen en ervoor te zorgen dat niemand in…

Anouk Brockx

Dankzij de opleiding DBT sta ik veel bewuster in het leven. Ik ben mij bewust van de patronen waarmee ik leef. Ik kan die proberen te doorbreken als ze mij blokkeren. Als een probleem zich voordoet, reageer ik minder vanuit mijn eerste emotie. Ik probeer het gebeuren te plaatsen, te begrijpen waardoor ik vanuit een…

Voormalige student DBT

Ik startte in 2008 aan de toenmalige opleiding ITS, nu... via een Vision Quest. Deze diepgaande ervaring in en met de natuur bracht me opnieuw bij wie ik ooit was en waar ik mezelf vond , ik in de natuur. Ik ben, uit honger naar meer, in de ITS (nu ETS) opleiding gestapt en heb…

Stefan De Keersmaeker

“de Quest heeft me gebracht bij de wortels van mijn angst. Door er in contact mee te zijn op mijn spot, de meest veilige plek in de natuur, een plek van gedragenheid en bescherming, kon een diepe heling starten. Mijn quest was een begin, een deur van overleven naar leven, van angst naar creativiteit, van…

Griet

Historiek Agape Belgium

1987
1992
1994-1999
2004
2010
2014
2015 - 2016

AgapeBelgium ontstond in 1987 onder de naam Isis. Deze kleine onderneming, gedragen door Dirk Ghekiere en Lieve Verhelle, creëerde een platform waar visies op bewustwording, heling en spiritualiteit in lezingen en workshops aan de man werden gebracht.

In 1992 werd Isis omgedoopt tot Agape. Dirk en Lieve hadden ondertussen hun opleiding in het emotioneel lichaamstherapeutisch werken succesvol afgerond. Verder bouwend op de bestaande visie, groeide Agape uit tot een centrum waar het emotioneel lichaamswerk de centrale benadering vormde in het begeleiden van mensen. Naast het lichaamsgericht psychotherapeutisch werken, drong de noodzaak zich op om ook de zingeving en spiritualiteit in de behandeling meer plaats te geven. Op hun reizen kwamen Dirk en Lieve in contact met verschillende volkeren die hun oude traditionele waarden en gebruiken levend hielden voor hun volkeren. In hun benaderingen van geestelijke gezondheidszorg werd  ook ruimte en erkenning aan spiritualiteitsbeleving.

Na een intensieve training, krijgt Dirk Ghekiere toestemming om mensen te begeleiden in vuurloopceremonies.  In 1994 geeft hij zijn eerste vuurloopceremonie. Het is de start van vele vuurloopceremonies en hij zal meer dan 5000 mensen over het vuur begeleiden.  In 1995 geeft hij zijn eerste zweethutten en in 1998 wordt hem de Vision Quest gegeven. De opleiding ‘Sjamanisme en transformatie’ gaat zijn eerste jaargang in. Deze opleiding groeit uit tot de opleiding ‘Lichaams- en Ervaringsgerichte Therapie en Sjamanisme’.  In 1999 verhuist Agape vzw naar Koolskamp, waar een oude hoeve verbouwd en ingericht wordt om therapie, opleidingen en trainingen te kunnen verzorgen.

Dirk Ghekiere vraagt zijn zoon Niek om een opleiding in Dans- en bewegingstherapie op te zetten. Samen met Stephanie de Bruijckere verzorgen ze voor het eerst in 2005 de eerste jaargang van deze opleiding. Ondertussen is de opleiding Dans- en bewegingstherapie een vaste waarde in het centrum, heeft het samenwerkingsverbanden met universiteiten en hogescholen in de hele wereld en vinden onze afgestudeerde studenten werk in de reguliere geestelijke gezondheidzorg, de medische gezondheidszorg of als zelfstandig dans- en bewegingstherapeut.

Niek Ghekiere en Stephanie de Bruijckere nemen het dagelijks bestuur van Agape over van Dirk en Lieve. Onder de naam AgapeBelgium omkaderen ze het aanbod van het centrum. AgapeBelgium gaat een samenwerkingsverband aan met het Laban Institute for Movement Studies, New York. Deze samenwerking houdt in dat AgapeBelgium hun opleiding tot Gecertificeerd Bewegingsanalist organiseert voor Europa. Met zijn thuisbasis in Koolskamp kent deze opleiding een internationale aantrekkingskracht tot Nieuw-zeeland en China.

AgapeBelgium wordt genomineerd voor een Unesco-erkenning. De inzet voor het dans-ceremonieel erfgoed,, de dans in een therapeutische context en zijn toepassingen hiervan voor bedrijven, coaches en gezondheidswerkers ligt aan de basis voor deze erkenning. AgapeBelgium is opgenomen in de lijst van erkende instituten van Unesco, onder de International Council of Dance.

AgapeBelgium wordt een partner van het bedrijf ‘La Genetouse’ in Frankrijk. Deze organisatie, met verhuur gite, gelegen op een domein van72ha bossen en weiland,  zal de internationale programma’s van AgapeBelgium huisvestigen en helpen faciliteren.

In 2016 wordt AgapeBelgium  door de Vlaamse Overheid erkend. AgapeBelgium wordt een KMO-p dienstverlener voor de pijlers opleidingen en trainingen.

1987 1992 1994-1999 2004 2010 2014 2015 - 2016

Lesgevers Agape Belgium

Niek Ghekiere
Niek Ghekiere

+32 498 52 95 52
Stephanie de Bruijckere
Stephanie de Bruijckere

+32 498 10 76 34
Dirk Ghekiere
Dirk Ghekiere

+32 494 59 46 29
Lieve Verhelle
Lieve Verhelle

+32 497 61 17 10
Karen Bradley & Stephanie de Bruijckere
Karen Bradley & Stephanie de Bruijckere

+32 498 10 76 34
Anne-Marie Hamming en Liese Ghekiere
Anne-Marie Hamming en Liese Ghekiere
Henk Hofman
Henk Hofman

+32 485 28 96 06
Mieke Bouma
Mieke Bouma

+32 485 28 96 06
Ramon Nestor Vegas
Ramon Nestor Vegas
Liese Ghekiere
Liese Ghekiere

©2018 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Juridische informatie